May 17, 2011

Selasa, 17/05/2011 - Filem Aku Tak Bodoh

aku rase dh lame kot aku xupdate blog nie.. hihhi.. maaf ye sume.. sbnrnya aku nie xpndai mne nk berblog nie.. tp kdg2 ase jgk nk update blog nie.. hihi.. kembali kepada tajuk yg aku tulis 2.. mlm nie aku tgok cite filem melayu.. tajuk cite 2 Aku Tak Bodoh.... best r tgok cite nie.. sesuai dgn kehidupan seorg remaje... nie ade aku bg sipnopsis cite 2... korg try la tgok cite nie sndri.. dan nilai la sndri.. funny pon ade... wlpon jalan citenya agk mgarut skit.. tp ade pgajaran lam cite nie.. selamat menonton :D

Filem Aku Tak Bodoh berkisarkan tentang seorang pelajar bernama Roy, 16 tahun yang menghadapi liku-liku hidup remajanya. Seperti remaja yang lain, Roy cuba memahami kata neneknya yang menegaskan bahawa adat orang melayu menuntut orang muda menghormati orang yang lebih tua dan tidak boleh melawan kata walau apa jua keadaannya. Ibubapa Roy terlalu sibuk dengan urusan kerja sehingga tiada masa untuk Roy dan adiknya di rumah.


Bapanya seorang pencipta program komputer percaya kritikan bapanya dahulu terhadap dirinya menjadikan dirinya seorang yang berjaya dan dia yakin tradisi ini perlu diteruskan dalam membesarkan Roy dan adiknya.Ibu Roy pula bekerja sebagai pengarang majalah senior. Mereka berusaha mengumpulkan kemewahan untuk keluarga mereka kerana menganggap itu yang paling penting dalam peranan sebagai ibubapa. Mereka juga tidak percaya pujian pada anak-anak adalah sesuatu perkara yang baik. Adik Roy juga mengalami situasi yang kritikal.

Disebabkan pemikiran komiknya, dia menyangka dirinya telah membuatkan kawan kelasnya mengandung dan cuba bertanyakan ibubapanya dari mana datangnya seorang bayi itu. Akibat kurang mendapat perhatian dari ibubapanya, Roy mula terjebak dengan kumpulan budak nakal. Dirinya semakin bertambah tertekan apabila cikgu sekolahnya selalu menyindir dirinya. Roy mula hanyut dengan perbuatan-perbuatan yang tidak bermoral dan rasa dirinya dihargai dalam kumpulan tersebut. Akhirnya ibubapa Roy menyedari kesilapan didikan mereka yang menyebabkan anak-anak mereka mula bersikap pasif. Mereka berusaha mencari jalan penyelesaian untuk menyatukan kembali hubungan kekeluargaan mereka.

kredit to http://anizyn.blogspot.com/2010/11/sinopsis-filem-aku-tak-bodoh.html#ixzz1MXOed5yF

No comments:

Post a Comment